Få bort svettlukt ur träningskläder

Luktar dina träningskläder lite unket? Det är helt vanligt och orsakas av bakterier i kläderna. Många gånger hjälper det inte att tvätta dem i hög temperatur utan ibland får man ta till lite extra hjälpmedel samt även förvara dem lite annorlunda.

Här kommer några förslag på hur du bäst kan sköta dina träningskläder för att hålla dem fräsch så lång tid som möjligt.

 • Tvätta kläderna så snart som möjligt efter träningen
  Det är viktigt att tvätta träningskläder så snart som möjligt efter träningen eftersom ju längre svettlukten sitter kvar, desto svårare blir det att få bort den. Svett innehåller både salt och bakterier, och ju längre det får sitta kvar på kläderna, desto mer tid har bakterierna att reproducera sig och sprida svettlukten. Detta gör det svårare för tvättmedel att få bort svettlukten och kan också leda till att kläderna börjar lukta mögel eller mildew.

  Det är också viktigt att få bort svett från träningskläder så snart som möjligt eftersom svett innehåller salt som kan skada fibrerna i kläderna. Svett kan också färga kläderna, så det är bäst att tvätta dem så snart som möjligt för att förhindra att färgen bleks eller förloras.

 • Använd en bra tvättmedel som är speciellt utvecklat för sportkläder.
  Användning av en bra tvättmedel som är speciellt utvecklat för sportkläder kan vara mycket effektivt när det gäller att ta bort svettlukt. Dessa tvättmedel innehåller ofta enzymer och bakteriedödande ämnen som är speciellt utvecklade för att ta bort svettlukt och bakterier från sportkläder.

  Enzymerna i tvättmedlet hjälper till att bryta ner svett och smuts, vilket gör det lättare för tvättmedlet att ta bort dem från kläderna.

 • Tvätta kläderna i varmt vatten.
  Varmt vatten hjälper till att döda bakterier och mikroorganismer som orsakar svettlukt.

 • Lägg till ett tillskott av vinäger eller citronsaft till tvättmedlet.
  Vinäger eller citronsaft kan användas som ett tillskott till tvättmedlet för att neutralisera svettlukt på kläder. Dessa ämnen är kända för att ha naturliga desinfektionsmedel och bakteriedödande egenskaper, vilket gör dem effektiva för att ta bort svettlukt. Vinäger eller citronsaft kan läggas till tvättmedlet i tvättmaskinen innan kläderna läggs i, eller det kan läggas direkt på kläderna innan de tvättas. Det är viktigt att observera att detta tillskott kan påverka färgen på vissa typer av kläder, så det är bäst att testa på en liten yta innan det används på hela plagg.

 • Torka kläderna i solen eller i torktumlare.
  Torka kläderna i solen eller i torktumlaren är effektiva metoder för att neutralisera svettlukt. UV-strålar som finns i solen är kända för att ha bakteriedödande egenskaper, vilket gör dem effektiva för att ta bort bakterier som orsakar svettlukt. Värmen som genereras av torktumlaren är också känd för att döda bakterier. Torkning i solen är en naturlig och energieffektiv metod, men det kan ta längre tid och kläderna måste vändas ofta för att säkerställa att alla sidor torkas ordentligt. Torktumlaren är snabbare men kan kostsamma i termer av energiförbrukning. Det är viktigt att observera att vissa tyger kan skadas av värme och UV-strålar, så det är bäst att läsa tvätt- och skötselråd innan kläderna torkas på detta sätt.

 • Förvara kläderna i en luftig plats.
  Svettlukt kan också orsakas av fukt och mögel, så det är viktigt att hålla kläderna torra och friska.